Het proces - XXL boomstamtafels

Boomstamtafels met een verhaal: het proces

Een geschikte boom zoeken

De tafels zijn gemaakt uit bladen van lokale, bijzondere bomen. Bomen die een lang leven achter de rug hebben gehad en voor veel mensen een grote betekenis hadden. Een hofboom waar generaties rondom opgegroeid zijn of een beeldbepalende randboom langs een toegangsweg van een dorp. Vaak al bomen met een naam.

Eeuwenoude bomen die geveld zijn door een storm of veel te groot werden voor hun standplaats en een gevaar vormden. Vaak door de eigenaars noodgedwongen geveld met grote tegenzin. Na het vellen volgt een cruciaal moment; waar het leven van een boom eindigt, zijn er meerdere mogelijkheden.

Grote boom - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels
XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels

De boom kan blijven liggen en rustig verteren op de plaats waar hij gevallen is. Een grote, dode, liggende (of nog beter staande) boom is een zeldzaam walhalla voor allerlei flora en fauna en vanuit romantisch-sentimenteel oogpunt misschien ook wel het ideaal. Helaas is dit uit praktisch oogpunt van de mens zelden een optie. Een alternatief is echter de waarde van een stam als zaaghout. De te verwachten fysische eigenschappen van een dergelijke meestal solitaire boom, de enorme moeite die het kost om een dergelijk grote boom te transporteren en te verwerken en het feit dat het dan meestal ook maar om één stam gaat, maken dat dit helaas nauwelijks gebeurt.

Een gevelde boom kan voor mensen uiteraard ook op een andere manier van waarde zijn. De vaak meest voor de hand liggende oplossing is klein hakken en op de houtstapel leggen zodat er nog een paar jaar genoten kan worden van de warmte. En het meest roemloze alternatief is dan nog het shredderen van de gehele boom tot houtsnippers, ofwel om ter plaatse uit te spreiden over de grond, dan wel als brandstof voor biocentrales. Vaak uit gemak en/of economisch oogpunt.

Er vanuit gaande dat de boom niet mag blijven liggen en afgevoerd moet worden, moge duidelijk zijn waar onze voorkeur naar uit gaat…

Het lastige is om de eigenaars te laten weten dat er maar een heel kort moment is om een boom te bemachtigen. De boom is geveld en wat nu? De kettingzaag is al ter plaatse dus het is het meest voor de hand liggend om hem gelijk klein te zagen tot brandhout. Wie heeft er nou interesse in zo’n boom? Wij dus, maar dat weet men niet. Daar komt onze kennis, speurneus en vastberadenheid in het spel. Iedere dag zoeken, bellen, vragen, speuren naar mooie boomstammen en zodra er een geschikt exemplaar gevonden is, er alles voor doen om hem te bemachtigen.

Boomstam - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels
Boomstam aan hijskraan - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels

Zodra de telefoon gaat of een mailtje binnenkomt, gaat het als volgt...

“Daar of daar wordt of is een boom geveld, zo en zo groot.”

Zó groot? Wow, ok, contactgegevens, afmetingen en foto’s graag. Hij ziet er goed uit, we gaan ervoor, hoe verder? Alstublieft niet klein zagen of verkopen aan een brandhouthandelaar, ik kom hem halen. Ja, aus Niederland. Even geduld bitte, het is 800 km en de boom weegt zoveel ton, ik moet van alles regelen. Ik kom hem 100% zeker halen. Transport regelen, iets ter plekke regelen om hem op te laden. Tractor, heftruck, kraan, wat dan ook. En dan er naartoe. 3 uur ’s nachts weg, 8 uur rijden. Kennis maken, boom bewonderen, verhalen uitwisselen, eten, drinken, opladen, goed vastzetten, afscheid nemen als goede bekenden.

Mensen zijn blij dat iemand zoveel moeite doet voor hun oude, geliefde boom en zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Soms ook zelfs geïnteresseerd in een tafel van hun eigen boom. Helemaal prachtig, dan is de cirkel rond! 10 uur onderweg terug, hopelijk geen problemen onderweg. Bij elke stop snel nog een keertje de stam opmeten. Wow, wat een aanwinst weer! Thuis even een berichtje dat we goed en wel aangekomen zijn met een foto. Foto’s van de staande boom en het vellen volgen meestal nog.

Inventariseren en zagen

Volgende dag afladen en weer een keer goed meten en de ringen tellen. 150 jaar oud, geen mens die het ooit gehaald heeft. Iedere keer als we de stam zien even aanraken en alle eigenschappen opnemen. Hoe levert het de beste bladen op? Waar zitten zijn sterke kanten? Waar moeten we rekening mee houden? Scheuren bepalen al veel, de vorm van de stam ook. Tegen de tijd dat de stam gezaagd gaat worden, kennen we hem door en door. Van de buitenkant. Nu de binnenkant.

Het mooiste moment is het zodra de boom ons wil belonen voor onze moeite en zich op zijn allermooist wil tonen. Fris, knisperend hout wat in eeuwen geen licht gezien heeft. Alle gebeurtenissen uit zijn leven, alle voor- en tegenspoed, eindelijk mag hij het laten zien en er is veel om te zien. Jonge jaren met snelle groei, prachtige stukken met nog keihard hout alsof de boom nog in de kracht van zijn leven staat. Ook tegenslagen komen aan het licht, afgebroken takken, hier en daar scheuren en beginnende tekenen van aftakeling. Duidelijk te zien is wat de boom heeft meegemaakt, hoe de boom er mee omgegaan is en er letterlijk het beste van gemaakt heeft.

Boomstamplank zaag - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels
Stapel boomstam planken - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels

Er zijn ook bomen die zich minder makkelijk gewonnen geven.

Knorrige, weerbarstige oude grijsaards, door het leven getekend en niet meer van plan iets of iemand dan ook nog maar één duimbreed toe te geven. Het leven is hard voor ze geweest en ze kregen niets cadeau. En dat willen ze maar al te graag doorgeven. Spijkers die ze decennia gepijnigd hebben, oorlogswonden van bomscherven en kogels, afgescheurde takken, ingegroeide stenen en bast, grote scheuren en gemene rottende plekken die al tientallen jaren hebben gevreten aan zijn binnenste.

We begrijpen en respecteren het.

Maar wij geven ook niet zo snel op en zullen er alles aan doen om ook juist deze bladen alle aandacht te geven die ze verdienen. Met genoeg volharding en toewijding van onze kant kan vaak de meest onverbeterlijke, onwelwillende, lelijke oude knar diep van binnen toch een ruwe diamant blijken te zijn met een goed hart en omgetoverd te kunnen worden in juist het meest prachtige blad met een mooi verhaal. Dit live komen bekijken?

Jouw wensen

Hoeveel personen moeten er aan kunnen zitten? Zomaar een belangrijke vraag in het begin. Want het is niet zomaar iets, de tafel wordt de belangrijkste plaats van het huis. Die moet wel perfect passen. Op basis van de gewenste afmetingen en uitstraling wordt er gezocht naar het meest geschikte boomstamblad in de juiste afmetingen en vorm. De hoeveelheid voorradige bladen is zo groot en zo uiteenlopend dat het eigenlijk uitgesloten is dat er geen geschikt blad beschikbaar zou zijn. Maar we dagen je uit iets te bedenken wat we (nog) niet hebben, dat zou wat zijn!

Boomstam tafelblad - XXL Boomstamtafels - Unieke en exclusieve boomstamtafels
Close-up XXLBoomstamtafels logo - Unieke en exclusieve boomstamtafels

Jouw eigen unieke product

Alle details nemen we samen door, stoelopstelling in combinatie met onderstel, afwerking, afleveren en vervoer. Dan aan de slag. Op lengte zagen, desgewenst vlakschaven, schuren, lakken. Zo mooi om het proces te zien van een ruw boomstamblad tot het beoogde kunstwerk! Van iedere stap houden we je desgewenst op de hoogte door middel van foto’s. Als de tafel staat en helemaal naar wens is, krijgt hij zijn eigen, unieke typeplaatje en mag je je de trotse eigenaar noemen van een echte XXL BoomStamTafel.

Jeroen en Elga de Kruyk in Strijen

Bardo heeft veel passie voor wat hij doet. Elke tafel heeft zijn eigen verhaal en deze weet hij allemaal te vertellen. Zo ook de tafel die wij uitgekozen hebben. Hij neemt de tijd voor je en luistert naar de wensen die je uitspreekt en probeert zo de tafel te zoeken die erbij past. Levering was super snel. Als iemand een excentrieke eettafel zoekt met een verhaal, zullen wij deze persoon zeker naar Bardo sturen.

Reinier en Katya Offringa

In 2019 hebben wij ons huis verbouwd en voor de inrichting waren wij op zoek naar een houten tafel. Na verschillende meubelzaken te hebben bezocht kwamen we, via onze meubelmaker, terecht bij Bardo. Eenmaal binnen waren wij meteen verkocht. Zijn passie voor en kennis van bomen is besmettelijk. Elke boomstamtafel heeft zijn verhaal. Door zijn grote assortiment van allerlei verschillende boomstamtafels is het onmogelijk om niet een geschikte tafel te vinden. Voor elke smaak heeft hij een tafel. Dat hij hart heeft voor zijn zaak en de producten merk je aan alles: van een vlotte, vriendelijke communicatie tot een uitstekend advies. Wij zijn heel blij met het mooie duurzame natuurproduct wat we nu in huis hebben. Niet alleen wij maar ook onze gasten zijn onder de indruk. Een plezierige bijkomstigheid is dat je voor dit mooie product niet meer betaalt dan in een gewone meubelzaak. Echt een aanrader!

Familie Marijnissen

Tijdens onze verbouwing in het najaar van 2019 wilde we ook een nieuwe eetkamertafel. Bij Loods 5 inspiratie opgedaan en dus keus was gemaakt: een boomstamtafel. Een collega op werk vertelde ons dat als je echt een unieke boomstamtafel wilde aanschaffen je het beste naar Heinenoord kon rijden, naar XXL Boomstamtafels. Zo gezegd, zo gedaan…  De eigenaar (Bardo) vertelde daar vol passie wat het concept van het bedrijf inhield. Daarna hebben we een prachtig Iepenblad uitgekozen met zwart stalen poten. Omdat het tafelblad te lang zou zijn voor onze eethoek adviseerde Bardo om van het resterende blad een bijzettafel te maken voor in de zithoek. Een kleine 2 weken later toen de vloer erin lag werden de twee tafels (keurig afgewerkt) gebracht en gemonteerd. Met veel plezier maken we iedere dag gebruik van deze meubels. Van familie, vrienden en kennissen hebben we veel complimenten ontvangen over onze tafels! We raden iedereen aan die op zoek is naar een unieke, duurzame en houten boomstamtafel bij Bardo een kijkje te nemen. Goede service, passie voor bomen en kijk op mooie unieke meubels!

Np Person 1993836 Ffffff Np Person 1993836 Ffffff Np Person 1993836 Ffffff

XXL Boomstamtafels

Een echt XXL Boomstamtafel-blad is volledig uniek. Hout wat door één partij begeleid is langs het hele traject van boom tot tafel bij iemand thuis. De historie is volledig bekend, vaak geïllustreerd door middel van documenten en fotomateriaal.

Wil je een vrijblijvende afspraak maken of bij ons langs komen? Dat kan op de volgende manieren:

Telefoon  06 - 25 18 44 66 (ook WhatsApp)
E-mail  info@xxlboomstamtafels.nl
Showroom:
Nijverheidsweg 49
3274 KJ Heinenoord
(Bezoek uitsluitend op afspraak)

Je kunt ook jouw gegevens achterlaten en deze voorzien van een aantal wensen, zodat wij contact met jou op kunnen nemen. Je kunt zelfs een voorbeeld meesturen alvast ter illustratie!

Neem contact op