• • GROOT FORMAAT
  • • EXCLUSIEVE EENMALIGE OPLAGE
  • • BOMEN MET EEN VERHAAL
  • • EERLIJK EUROPEES HOUT

Geschikte boom zoeken

De tafels zijn gemaakt uit bladen van lokale, bijzondere bomen. Bomen die een lang leven achter de rug hebben en voor veel mensen een grote betekenis gehad hebben. Een hofboom waar generaties rondom opgegroeid zijn of een beeldbepalende randboom langs een toegangsweg van een dorp. Vaak al bomen met een naam. Eeuwenoude bomen die geveld zijn door een storm of veel te groot werden voor hun standplaats en een gevaar vormden. Vaak door de eigenaars noodgedwongen geveld met grote tegenzin.

Na het vellen volgt een cruciaal moment; waar het leven van een boom eindigt, zijn er meerdere mogelijkheden.

"Achter iedere tafel schuilt een bijzonder verhaal. Benieuwd naar het verhaal?"

Neem contact op ▸

De boom kan blijven liggen en rustig verteren op de plaats waar hij gevallen is. Een grote, dode, liggende (of nog beter staande) boom is een zeldzaam walhalla voor allerlei flora en fauna en vanuit romantisch-sentimenteel oogpunt misschien ook wel het ideaal. Helaas is dit uit praktisch oogpunt van de mens zelden een optie. Een alternatief is echter de waarde van een stam als zaaghout. De te verwachten fysische eigenschappen van een dergelijke meestal solitaire boom, de enorme moeite die het kost om een dergelijk grote boom te transporteren en te verwerken en het feit dat het dan meestal ook maar om één stam gaat, maken dat dit helaas nauwelijks gebeurt. Een gevelde boom kan voor mensen uiteraard ook op een andere manier van waarde zijn. De vaak meest voor de hand liggende oplossing is klein hakken en op de houtstapel leggen zodat er nog een paar jaar genoten kan worden van de warmte. En het meest roemloze alternatief is dan nog het shredderen van de gehele boom tot houtsnippers, ofwel om ter plaatse uit te spreiden over de grond, dan wel als brandstof voor biocentrales. Vaak uit gemak en/of economisch oogpunt.

Er vanuit gaande dat de boom niet mag blijven liggen en afgevoerd moet worden, moge duidelijk zijn waar onze voorkeur naar uit gaat…

Het lastige is het om dat de eigenaars te laten weten en dat er maar een heel kort moment is om een boom te bemachtigen. De boom is geveld en wat nu? De kettingzaag is al ter plaatse dus het is het meest voor de hand liggend om hem gelijk klein te zagen tot brandhout. Wie heeft er nou interesse in zo’n boom? Wij dus, maar dat weet men niet. Daar komt onze kennis, speurneus en vastberadenheid in het spel. Iedere dag zoeken, bellen, vragen, speuren naar mooie boomstammen en zodra er een geschikt exemplaar gevonden is, er alles voor doen om hem te bemachtigen.

Zodra de telefoon gaat of een mailtje binnenkomt, gaat het als volgt:

“Daar of daar wordt of is een boom geveld, zo en zo groot.”


Zó groot? Wow, ok, contactgegevens, afmetingen en foto’s graag. Hij ziet er goed uit, we gaan ervoor, hoe verder? Alstublieft niet klein zagen of verkopen aan een brandhouthandelaar, ik kom hem halen. Ja, aus Niederland. Even geduld bitte, het is 800 km en de boom weegt zoveel ton, ik moet van alles regelen. Ik kom hem 100% zeker halen.

Transport regelen, iets ter plekke regelen om hem op te laden. Tractor, heftruck, kraan, wat dan ook. En dan er naartoe. 3 uur ’s nachts weg, 8 uur rijden. Kennis maken, boom bewonderen, verhalen uitwisselen, eten, drinken, opladen, goed vastzetten, afscheid nemen als goede bekenden. Mensen zijn blij dat iemand zoveel moeite doet voor hun oude, geliefde boom en zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Soms ook zelfs geïnteresseerd in een tafel van hun eigen boom. Helemaal prachtig, dan is de cirkel rond! 10 uur onderweg terug, hopelijk geen problemen onderweg. Bij elke stop snel nog een keertje de stam opmeten. Wow, wat een aanwinst weer! Thuis even een berichtje dat we goed en wel aangekomen zijn met een foto. Foto’s van de staande boom en het vellen volgen meestal nog.

Home-Diensten-Boom-XXL-Boomstamtafels.png

GESCHIKTE BOOM ZOEKEN

Binnen europa zoeken we een grote boom met een verhaal.

lees meer ▸
Home-Diensten-Inventariseren-XXL-Boomstamtafels.png

INVENTARISEREN EN ZAGEN

De mooiste stukken worden uit de boom gezaagd en droog opgeslagen.

lees meer ▸
Home-Diensten-Ontwerpen-XXL-Boomstamtafels.png

ONTWERPEN MET KLANT

Kom jouw tafelblad uitzoeken en samenstellen naar wens en smaak.

lees meer ▸
Home-Diensten-Afwerken-XXL-Boomstamtafels.png

GRAAG ZELF AFWERKEN?

Handig en zelf een ruw blad verder afwerken? Waarom niet?!

lees meer ▸
Home-Diensten-AanverwanteProducten-XXL-Boomstamtafels.png

AANVERWANTE PRODUCTEN

Zover als je fantasie gaat, reiken ook de mogelijkheden.

lees meer ▸

SOCIAL MEDIA

Blijf up-to-date door ons te volgen!

CONTACT

Telefoon  06 - 25 18 44 66
E-mail  info@xxlboomstamtafels.nl

Showroom Heinenoord
Nijverheidsweg 49
3274 KJ  Heinenoord

Bezoekadressen in Strijen en Rockanje

Scroll naar boven